Цената на електроенергията за битови потребители и на топлофикационните услуги за

...
Цената на електроенергията за битови потребители и на топлофикационните услуги за
Коментари Харесай

КЕВР решава цените на тока за бита и на парното от 1 юли

Цената на електрическата енергия  за битови консуматори и на топлофикационните услуги за новия регулаторен интервал – от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година,

ще бъде дефинитивно избрана на закрито съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през днешния ден.

Средно с малко над 4 процента  ще се увеличи цената на електрическата енергия за битовите консуматори в страната през новия регулаторен интервал,

предвижда ръководителят на  КЕВР Иван Иванов пред публицисти след присъединяване си във форума „ Зелена седмица 2023 “ („ Green Week 2023 “) за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, който се организира предходната седмица.

Иван Иванов  напомни, че първичните планове на КЕВР са показвали  повишение от приблизително 3,63 % на цената на електрическата енергия за битовите консуматори  в страната.

да се включи в микса в допълнение количество електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “, ще има  в допълнение покачване с още 0,4-0,5 %.

Цените на топлофикационните услуги за целия едногодишен интервал – от 1 юли тази година до 30 юни идната година, ще се запазят, разяснява още ръководителят на КЕВР. Иван Иванов посочи, че  данъкът върху добавената стойност (ДДС) не зависи от регулатора.

Българска телеграфна агенция напомня, че в последния отчет на КЕВР се предвиждаше приблизително повишаване с 0,05 % на парното и топлата вода за клиентите на „ Топлофикация София “.

Средното покачване на цените в Пловдив за клиентите на „ ЕВН България Топлофикация “ ще е с 0,14 %.

За „ Топлофикация Плевен “ междинното нарастване на цената на топлинната сила ще е 0,07 на 100, за „ Топлофикация Бургас “ – с 0,28 %, за „ Веолия Енерджи Варна “ – 0,35 на 100, за „ Топлофикация Враца “ – 0,05 %, за „ Топлофикация ВТ “ – 0,11 на 100. Най-голямото повишаване на топлинната сила – приблизително с 11,45 на 100, е планувано за клиентите на АЕЦ „ Козлодуй “. Цената на парното и топлата вода ще бъде по-ниска приблизително с 0,66 % за клиентите на „ Топлофикация Перник “, сочеше още отчетът на КЕВР.
/ЕС/
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР